SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203062/016 | 9700 Szombathely, Hadnagy utca 1.

Intézmény logo

Vas Vármegyei SZC Savaria Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Hírek

2022. nov. 19.


Szeidel Julianna, Antalovics Éva

    Erasmus+ Ciprusi élménybeszámoló

    Az Erasmus+ program keretében 20 diákunk vett részt Szeidel Julianna és Antalovics Éva tanárnők kíséretében két hetes szakmai tanulmányúton Cipruson.

    Erasmus+ Ciprusi élménybeszámoló

    1. nap

    Egész éjszakát átbuszoztuk, repültük. A fáradtságot hamar elfeledtette velünk a 25 fokos meleg. A szállás elfoglalása után közösen pizzáztunk, majd lejöttünk a tengerpartra. A bevállalósabbak  még fürödtek is a tengerben. Nagyon jók az első benyomásaink a szigetről!

    2. nap

    A szállodában finom, angol jellegű reggelit kaptunk. Mindenkinek ízlett. Elkezdődtek a gyakorlatok. Az autósok a Mercédesz szakszervízben többek között gyertyát cseréltek, váltót javítottak. A logisztikusok tájékoztatást kaptak a Rivensco székhelyén Ciprus történelméről és megközelíthetőségéről Próbára tették a diákok nyelvtudását, minden esetben a munkanyelv angol. A közös ebéd után  városnézés volt, bejártuk Páfosz gyönyörű utcáit, ismerkedtünk a környékkel.

    3. nap

    Szép, napsütéses reggelre ébredtünk. A tanulók egyre önállóbbak, a reggeli indulás gördülékenyen zajlik. A logisztikusok elméleti foglalkozáson vettek részt, ahol követték egy fiktív áru kereskedelmi útját. Az órát a helyi kapcsolattartó, Dimitra tartotta. Az autósok egyre jobban beilleszkednek a három csápos szerelőműhely életébe. A közös ebéd után a diákok többsége a tengerparton pihente ki a fáradalmait.

    4. nap

    A megszokott rutinnal indult a napunk. Kissé fáradtak voltak a diákok, mert az estét a tengerparton töltötték a naplemente és a Hold megfigyelésével. A logisztikusok folytatták a tegnap megkezdett fuvarszervezéssel kapcsolatos programot, majd az Óvárost mutatta be Dimitra. Az autósok a műhelyben takarítással kezdték a napot, utána szakmai feladatokat kaptak (pl. motor kivétele). Turistacsoportot vezettek körbe a szervizben a fiúk. Délután a közelben található régészeti parkban sétáltunk. A hotelben van játékterem, ahol jól éreztük magunkat.

    5. nap

    Az idő továbbra is kellemes, holnaptól melegedés várható. A csapat lelkesedése töretlen. A autószerelő műhelyben az Audi motor szétszerelését folytatták, néhányan egyéb feladatokat kaptak. A logisztikusok motivációs tréningen vették részt, a Rivensco munkatársa eddigi logisztikai tevékenységéről, különösen Dubajban szerzett tapasztalatairól mesélt angol nyelven. A délután szabadprogrammal folytatódott, a fiatalok pihentek a hotelben, sétáltak a tengerparton, vásároltak a plázában.

    6. nap

    A mai nap a szokásos ütemben zajlott, megfűszerezve egy vidám, érdekes túrával. A helyi kikötőből végigjártuk a páfoszi régészeti kültéri múzeumot, amfiteátrumot, világítótornyot. Számtalan gyönyörű mozaikot láttunk. A tengerparti romkastély tetejéről gyönyörködtünk a tájban. Elkészült az első csoportképünk. :)

    7. nap

    Eljött a hétvége első napja, már korán reggel útra keltünk a pályázat által finanszírozott kulturális programra. Az első állomás Afrodité születési helye, egy csodálatos tengeri öböl volt. Egy földrengés által elpusztított ókori Apolló szentély volt csapatunk második állomása. A következő látványosság egy épületegyüttes volt, melynek különlegessége egy hatalmas kültéri színház, ahonnan lélegzetelállító látvány nyílt a tengerre. Utolsóként Limassol kikötőjét kerestük fel, melyet körbejárva számtalan hajót nézhettünk meg. Az autópályán haladva bámulatos panoráma tárult elénk több alkalommal is. Gyerekeink igényességét mutatja az, hogy minden megállóhelyen még szívesen töltöttek volna több időt, mert annyira elbűvölte őket a hely feelingje.

    8. nap

    Ma kifejezetten meleg napra ébredtünk. Reggeli után várt bennünket a transzfer busz, amely elvitt a kikötőbe. A sziget déli partvonalát követve hajóztunk. A vízről csodálhattuk meg újra a korábban bejárt helyszíneket. A Korall öbölben a bátrabbak megmártózhattak a tenger kristálytiszta vízében. Ma sem maradtunk ebéd nélkül, a hajón gazdagon megrakott svédasztal várt minket. Több roncshajó mellett vitt el útunk. Az egyik oldalunkon a nyílt tenger a napsütésben, másikunkon Ciprus szigete tárult elénk: barlangok, sziklák, villák, templomok, strandok. A napot közös pizzázással zártuk, kellemesen elfáradtunk, de mindenki számára fergeteges élményt nyújtott a mai nap.

    9. nap

    Mint ahogy a hétfő reggelek indulni szoktak, csapatunkat is utolérte a hétvége utáni fáradtság. Reggeli, majd érkeztek az autók a megszokott menetrendben, hogy dolgozni szállítsák a nyúzott fiatalságot. Az autósok Mercédesz GLC 350d modellben cseréltek hátsó féket többek között. A logisztikusok élénk eszmecserét folytattak Páfosz gazdasági, közlekedési fejlesztésének lehetőségeiről. Délután kiscsoportosan fedeztük fel a város még nem látott pontjait. Cipruson a helyiek elmondása szerint tél van, a tereken, üzletekben állnak a karácsonyfák, miközben hétágra süt a nap.

    10. nap

    Szokásosan indult a mai nap. A logisztikusok a gyakorlat keretein belül ellátogattak egy múzeumba, ahol régi világok emlékeit tekinthették meg. Az autósok általános szervizben segédkeztek. A csapat fele szabadon választott programon vett részt, Jeeppel járták be a közeli hegyvidéket. Láttunk víztározót, egy velenceiek által épített hidat, 1935 méter magasan található kilátóban csodálhattuk meg a panorámát, ahonnét átláttunk a török részre, voltunk egy gyönyörű kolostorban, aztán elmentünk egy vízeséshez, végezetül ismét ellátogattunk a megunhatatlan Afrodité sziklákhoz.

    11. nap

    Tegnapi kirándulástól fáradtan, de lelkesen ébredt csapatunk. Gyakorlaton nem történt semmi különös, az autósok takarítottak, figyelemmel kísérték a műhelyben zajló munkatevékenységeket. A logisztikusok marketing témákat beszéltek meg. Cipruson szerda a hazai péntek, mivel korábban zárják a munkahelyeket. Délután egy zápor akadályozta meg a megszokott tengerparti sétánkat. Estére felfrissült a levegő, elkezdtük a visszaszámlálást.

    12. nap

    Eltérő lelkesedéssel indult a nap. A reggeli zápor után felfrissült a levegő, kisütött a nap, érezhetően hűvösebb volt, mint az előző héten. Mindenki tette a dolgát. A logisztikusok különböző platformokon elemezték ki a reklámozás hatékonyságát. Az autósok elkészítettek egy közös csoportképet a műhely dolgozóival. Megszokott mederben folyt a munka, például első lámpát cseréltek. Délután a szép időben ajándékokat vásárolgattunk a hazaiaknak. Tengerjáró hajó futott be a kikötőbe, melynek mérete lenyűgöző volt az eddig látottakhoz képest. Este a megszokott 7 órás megbeszélésünkkel zárult a nap, melyen mindenki elmesélte, hogy zajlott a napja.

    13. nap

    A mai nap nem a megszokottak szerint zajlott. Vendéglátóink, a fogadószervezet munkatársai egy kerti sütögetésre hívtak meg bennünk. Előtte bejártuk Páfosz óvárosát, itt láttunk katakombákat, romokat, a színház és a városháza épületeit. A jól sikerült ebéd után visszahoztak bennünk a szállásra. Délután még utoljára élvezhettük a tengerparton a naplementét. Este megtartottuk az utolsó megbeszélésünket mindenki elmondta, hogy mi a legkedvesebb élménye és valamennyien várjuk már az otthoniakkal való találkozást.

    14. nap

    Elérkezett a hazautazás ideje. Nehéz szívvel búcsúzunk a szigettől, de már nagyon várjuk az otthoniakkal a találkozást. Szeretnénk megköszönni a Vas Megyei Szakképzési Centrum munkatársainak, elsősorban Birosz Pál Tamásnak és Nagy Zsanettnek a lelkiismeretes szervezőmunkáját. Köszönjük a szülők bizalmát, hogy elengedték gyermekeiket két hétre 2000 km messzeségbe. Köszönjük a diákoknak a lelkesedésüket, a nyitottságukat, a jókedvüket, az együttműködésüket. Öröm volt itt lenni!

    Antalovics Éva és Szeidel Julianna kísérők

    GALÉRIA

    Ciprus 1. nap

    ciprus_1nap_08.jpg
    ciprus_1nap_02.jpg
    ciprus_1nap_04.jpg

    GALÉRIA

    Ciprus 2. nap

    ciprus_2nap_04.jpg
    ciprus_2nap_01.jpg
    ciprus_2nap_05.jpg

    GALÉRIA

    Ciprus 3. nap

    ciprus_3nap_04.jpg
    ciprus_3nap_12.jpg
    ciprus_3nap_05.jpg

    GALÉRIA

    Ciprus 4. nap

    ciprus_4nap_08.jpg
    ciprus_4nap_09.jpg
    ciprus_4nap_04.jpg

    GALÉRIA

    Ciprus 5. nap

    ciprus_5nap_08.jpg
    ciprus_5nap_05.jpg
    ciprus_5nap_04.jpg

    GALÉRIA

    Ciprus 6. nap

    ciprus_6nap_02.jpg
    ciprus_6nap_09.jpg
    ciprus_6nap_03.jpg

    GALÉRIA

    Ciprus 7. nap

    ciprus_7nap_06.jpg
    ciprus_7nap_05.jpg
    ciprus_7nap_07.jpg

    GALÉRIA

    Ciprus 8. nap

    ciprus_8nap_02.jpg
    ciprus_8nap_01.jpg
    ciprus_8nap_05.jpg

    GALÉRIA

    Ciprus 9. nap

    ciprus_9nap_01.jpg
    ciprus_9nap_02.jpg
    ciprus_9nap_03.jpg

    GALÉRIA

    Ciprus 10. nap

    ciprus_10nap_01.jpg
    ciprus_10nap_10.jpg
    ciprus_10nap_07.jpg

    GALÉRIA

    Ciprus 11. nap

    ciprus_11nap_03.jpg
    ciprus_11nap_09.jpg
    ciprus_11nap_02.jpg

    GALÉRIA

    Ciprus 12. nap

    ciprus_12nap_07.jpg
    ciprus_12nap_04.jpg
    ciprus_12nap_01.jpg

    GALÉRIA

    Ciprus 13. nap

    ciprus_13nap_05.jpg
    ciprus_13nap_07.jpg
    ciprus_13nap_04.jpg

    GALÉRIA

    Ciprus 14. nap

    ciprus_14nap_04.jpg
    ciprus_14nap_03.jpg
    ciprus_14nap_06.jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Savaria's Got Talent '24

    Savaria's Got Talent '24

    A Savaria’s Got Talent elnevezésű pályázatunkat 2024 áprilisában hirdettük meg immár 2. alkalommal.

    2024. máj. 10.


    Meruczáné Fülöp Zsanett

    Erasmus+ 2024. március 9-22. Steyr

    Erasmus+ 2024. március 9-22. Steyr

    Az Erasmus+ program keretében 16 autószerelő diákunk kéthetes szakmai programban vehetett részt az ausztriai Steyrben 2024. március 9–22 között. Tanulóink autószerelő műhelyekben dolgoztak több településen, pl. Steyr, Linz és Enns városban is.

    2024. máj. 8.


    Kerényi János

    Eredményes szereplés a Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupán

    Eredményes szereplés a Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupán

    Nagyszerű eredményekkel tértek haza tanulóink a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság által szervezett Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupáról.

    2024. máj. 8.


    Savaria Admin


    Partnereink

    SZC logo

    Vas Vármegyei Szakképzési Centrum


    Vas Vármegyei SZC Savaria Technikum és Kollégium

    9700 Szombathely, Hadnagy utca 1.

    Telefon: +36 94 500 260

    E-mail: savaria@savaria-szki.hu

    OM azonosító: 203062/016

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2022/000849

    Alapítás éve: 1955


    2024Vas Vármegyei SZC Savaria Technikum és Kollégium