SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203062/016 | 9700 Szombathely, Hadnagy utca 1.

Intézmény logo

Vas Vármegyei SZC Savaria Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Hírek

2022. jún. 18.


Dancsi Károly

  A Ride Into Berlin

  Tizedikes tanulóink Dancsi Károly tanár úr vezetésével az Erasmus program keretében Berlinben töltöttek két hetet.

  A Ride Into Berlin

  Indulás Szombathelyről 06.05 este 11:00, érkezés Ferihegy 2-re hajnal 2:30-körül. A repülőnk 6:10-kor startolt, addig gyakoroltuk az egyhelyben állást, feladtuk a bőröndöket és átmentünk két biztonsági ponton. A repülő 7:45-kor landolt Berlinben a Brandenburg reptéren.
  Kb. fél óra várakozás és telefonálás után megérkezett a helyi mentorunk: Fabricio Ranieri. Szerencsénkre egy nagyon barátságos, közvetlen, segítőkész embert rendelt a sors mellénk, így azt a fél órát nem fogtuk fel tragikusan. Kb. két óra alatt helyi közlekedési eszközzel eljutottunk a hotelig, ahol a következő két hetet töltöttük. Itt is rendkívül kedvesen fogadtak, de közölték velünk, hogy még nem foglalhatjuk el a szobákat, mert még nem végeztek a takarítással. Így két órát várakoztunk egy közeli parkban. Úgy fél egy felé végre bejutottunk a szobáinkba, hogy berendezkedjünk és kipihenjük az út fáradalmait. Erre szükségünk is volt, mert másnap kezdődött a ránk váró programsorozat.

  06.06 hétfő
  Reggel fél tízkor a hotelunk előtt találkoztunk két szicíliai fiatal sráccal, akiket, 
  Fabricio küldött, hogy vezessenek el minket a Potsdamer Platz-ra ahonnan a mai túránk indul. Odaérve találkoztunk a két kísérőnk csapatával, akik természetesen szintén olaszok voltak. Rövidesen befutott az idegenvezetőnk Frederica (ki gondolta volna, hogy ő is olasz lesz), aki egy talpraesett jó kedélyű, kedves hölgy volt. Gyakorlatilag három nyelven kommunikált a csapattal. Nekünk angolul, az olaszoknak olaszul beszélt a látnivalókról, én meg németül társalogtam vele, miközben átmentünk az egyik helyszínről a másikra.
  A Potsdamer Platz-on rövid áttekintést kaptunk a II. világháború utáni Berlinről és láthattuk a berlini fal nyomait és maradványait. Innen a közelben lévő Sony centerhez vezetett minket Frederica, amely az ő szavaival: „leginkább megtestesíti az új Berlint az 1989-ben lerombolt fal után”
  Ezután továbbsétáltunk a Terror Topográfiája nevezetű kb. 100 m hosszú falhoz, amely az egykori Gestapo és SS irodák helyén épült, szemben a volt Náci Légügyi Minisztériummal, mely épségben megmaradt. Sétánk során elsétáltunk a Trabant Múzeum mellett és eljutottunk a hidegháborút szimbolizáló Charlie Checkpoint-hoz, ahol 40 évig néztek farkasszemet egymással a szovjetek az amerikaiakkal.
  Utunk következő állomása a Névtelen Parkoló, melynek helyén a hitleri kancellária állt, melynek bunkerrendszerében lett Hitler és Éva Braun öngyilkos.
  A Branderburgi kapu felé vezető úton elhaladtunk a nyomasztó hangulatú Holokauszt Emlékmű mellett, melyet a náci rezsim által Európában meggyilkolt zsidók emlékére hoztak létre Peter Eisenman New York-i építész tervei alapján.
  Utunk a Berlin központjában levő Brandenburgi kapunál ért véget, mely a város és egyben Németország jelképe.
  Délutáni programunk a VW irodánál lévő autó kiállítás megtekintése volt, ahol sport-és luxusautókat mutattak be a régi időktől napjainkig.

  06.07-06.08 kedd-szerda
  de. az Alexander Platz és környékének megismerése
  du.  angol nyelvi kurzus

  06.09 csütörtök
  „Visit at Classic Remise Berlin”
  Régi és még régebbi autók és motorkerékpárok bemutatása az egykori villamos remisben, melyeket az ottani műhelyekben restauráltak, hoztak működésképes állapotba. Az autók megvásárolhatók, és már több autóra felkerült az „elkelt” felirat. Ár: 12.000-80.000 Eur.

  06.10 péntek
  Látogatás a nagyszámú belföldi és külföldi túristát vonzó Deutsches Technikmuseum-ban. 
  A kiállítás 14 szekcióban, közel 25.000 m2-en mutatja be a vízi és szárazföldi közlekedés (hajók, repülők, vonatok, autók, kerékpárok), valamint a számítógép-, rádió- és stúdiótechnika időbeli fejlődését.
  Az egyik legizgalmasabb szekció a kísérleti részleg volt, amely a magyarországi „Csodák Palotája” hangulatát idézte fel.

  06.11 szombat
  Látogatás a Reichstag épületében
  A Reichstag központi részében található üvegkupolából Berlin panorámája tárul a látogató elé.

  06.15 szerda
  de. a Futurium múzeumban lévő kiállítás megtekintése
  A jövőnkkel kapcsolatos vélt, vagy valós elképzelések, víziók bemutatása(Verne szindróma)
  du. angol óra

  06.16 csütörtök
  Séta Potsdam-ban
  Idegenvezető segítségével megismerkedtünk Potsdam nevezetességeivel, mint potsdami konferencia helyszíne (Cecillhof palota), Branderbugi kapu (von Potsdam), régi belváros (óváros), stb…

  06.17 péntek
  Mentorunk irodájában a Certificate of Completion (teljesítési igazolás) átvétele, készülődés a hazautazásra

  GALÉRIA

  Berlin Erasmus

  berlin04.jpg
  berlin55.jpg
  berlin06.jpg

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Varga Barnabás a Young Car Mechanicon

  Varga Barnabás a Young Car Mechanicon

  Varga Barnabás, 13.A osztályos tanulónk a Young Car Mechanic autószerelő versenyen rendkívül szoros küzdelemben az 5. helyezést érte el.

  2024. ápr. 14.


  Savaria Admin

  Városi Atlétikai Bajnokság

  Városi Atlétikai Bajnokság

  2024. április 9-én városi atlétikai versenyen vettek részt tanulóink. A népes mezőnyben több jó eredmény is született. A versenyen a város középiskoláinak tanulói mérték össze tudásukat.

  2024. ápr. 12.


  Horváth Emerencia

  Hagyományos fekvenyomó verseny a Hollán kollégiumban

  Hagyományos fekvenyomó verseny a Hollán kollégiumban

  2024. április 11-én rendeztük meg a kollégiumok közötti fekvenyomó bajnokságot, amelyre hat kollégium tíz versenyzője nevezett.

  2024. ápr. 11.


  Fazekas Tibor


  Partnereink

  SZC logo

  Vas Vármegyei Szakképzési Centrum


  Vas Vármegyei SZC Savaria Technikum és Kollégium

  9700 Szombathely, Hadnagy utca 1.

  Telefon: +36 94 500 260

  E-mail: savaria@savaria-szki.hu

  OM azonosító: 203062/016

  Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2022/000849

  Alapítás éve: 1955


  2024Vas Vármegyei SZC Savaria Technikum és Kollégium