SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203062/016 | 9700 Szombathely, Hadnagy utca 1.

Intézmény logo

Vas Vármegyei SZC Savaria Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Hírek

2021. nov. 4.


Szakály Ferenc

    Koleszos gulyás

    Kollégiumunk mottója: „Kollégistának lenni jó”. Hogy miért is? Mert sok olyan programunk van, ami össze kovácsolja a közösséget és ezért egyedivé is teszi kollégiumunkat. Most egy újjal bővült a színes repertoár: gulyás főzéssel.

    Koleszos gulyás

    November 4-én, azaz csütörtökön már 11 óra körül élezték a késeket a bevetéshez. Gabi és Ildi néni megpucolta és feldarabolta a zöldségeket és a lapockát. Közben a főszakács Fazekas Tibor nevelőtanár, Véges Valentin (DÖK elnök) és Tompa Márk (DÖK tag) üzembe helyezték a gulyás ágyút, azaz begyújtották (nem a rakétákat) a gázzsámolyt a 70 literes üst alatt. De előtte végig ellenőrizték a gázpalack csatlakozásait. Egy húsz perces szerelés következett. Természetesen zsírban dinsztelték a kockára vágott hagymát, amire az apróra vágott letisztított lapockát (szigorúan száraz hús, mert a kollégista nem eszi meg, ami egy kicsit is zsíros) tették és pirítottak. Persze előtte házi piros paprikával adták meg az alap színét. A hús hamar megfehéredett, de nem is tehetett volna mást, mert négyen árgus szemekkel figyelték. Még nem jó, de igen! Jöhetnek a fűszerek és majd a víz. Felváltva kevergették, nehogy leégjen az alja. Közben-közben kóstolgatták is. Aztán a kockára vágott krumplit öntötték bele.  Ezután már kiütköztek a technikai különbségek, mert a Valentin úgy fogta a hatalmas fakanalat, mint egy Kínai evőpálcikát, János valamilyen alsó fogásos verziót mutatatott be. Majd zárásként jött a megoldás. Két kézzel kell fiúk, mondta Feribá. Vigyázzatok, nehogy össze törjétek a zöldségeket! A gulyás terjengő illatára potyadoztak a kollégisták is, de ha nem is arra, akkor a kollégiumi élet legnépszerűbb programjára a kötelező tanuló szobai foglakozásra érkeztek vissza a délutáni kimenőről. Többségük bele is kukkantott az üstbe. Megkezdődött a főzés utolsó fázisa. Miközben számolgatták: mennyi vizet is tegyenek hozzá, hogy mindenkinek jusson is belőle. Az alaplé nagyon sűrű lett. Két percenként fordult a vizes ember, alias, Tompa Márk egy kisebb edénnyel. Fiúk elég: hangzott Tibibá szájából. De még hátra volt az utolsó momentum. A csipetke. Láss csodát Valentin! A lobogó levesben gyorsan megdagadtak. El is kellett zárni a gázt. Megkezdődött a porciózás. Mivel tűzforró volt, ezért előbb kezdték a műanyag hét decis (naná, egy nagy adag) tányérok feltöltését. Csoportonként jöttek a kollégisták. A bátrabbak Erős Pistával ízesítették. Az ínyencek megkóstolhatták a Sándor Máté féle egyedi és saját gyártású Káldi Ízes Máté darált paprikát. Az adagokat gyorsan kiosztották a szakácsok. Sőt jutott még a repetásoknak is. A végén a „személyzet” is megkóstolhatta a nap remekművét: a kollégista gulyást.

    Hozzávalók:
    6 kg lapocka; 3 kg vöröshagyma; 20 darab sárgarépa; 10 darab fehérrépa; 10 db zeller; 5 kg krumpli; 10-10 darab paradicsom és paprika; 3 fej fokhagyma; 2 kg zsír; 2 tasak babérlevél; 2 tasak őrölt feketebors; 5 csokor petrezselyem; 10 db zeller levél; 10 db tojás; 1 kg sima liszt; 1 kg só; piros paprika; fűszer kömény

    Képek az eseményről

    GALÉRIA

    Koleszos gulyás

    koli_gulyas_01.jpg
    koli_gulyas_02.jpg
    koli_gulyas_03.jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Városi Atlétikai Bajnokság

    Városi Atlétikai Bajnokság

    2024. április 9-én városi atlétikai versenyen vettek részt tanulóink. A népes mezőnyben több jó eredmény is született. A versenyen a város középiskoláinak tanulói mérték össze tudásukat.

    2024. ápr. 12.


    Horváth Emerencia

    Hétpróbás kollégista vetélkedő

    Hétpróbás kollégista vetélkedő

    2024. április 10-én rendezte meg az Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kollégiuma a "Hétpróbás Kollégista" vetélkedőt.

    2024. ápr. 10.


    Fazekas Tibor

    Túráztak a kollégisták

    Túráztak a kollégisták

    A kollégium pályázott a szabadidős tevékenységeket szervező SPORT43 Kft. programjaira, így lehetőséget kaptunk egy Velencei-tó körüli kerékpártúrára.

    2024. ápr. 9.


    Fazekas Tibor


    Partnereink

    SZC logo

    Vas Vármegyei Szakképzési Centrum


    Vas Vármegyei SZC Savaria Technikum és Kollégium

    9700 Szombathely, Hadnagy utca 1.

    Telefon: +36 94 500 260

    E-mail: savaria@savaria-szki.hu

    OM azonosító: 203062/016

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2022/000849

    Alapítás éve: 1955


    2024Vas Vármegyei SZC Savaria Technikum és Kollégium