Palacsintás est a koliban

A Hollán Kollégium programjait sok más kollégium megirigyelhetné. Hogy miért is? Mert itt nagyon aktívak a diákok, nevelőtanárok és jól működik a DÖK is. Ahogy beköszönt az ősz és  sötétedik, beindulnak a házibajnokságok: darts, csocsó, FIFA, biliárd, póker, kosár, foci, pingpong, activity. Idén ez a színes program  bővül egy halloween tökfaragó versennyel és egy süteményes nappal. De azért a legnépszerűbb mindig a kuriózumnak számító palacsintás est. Amint kikerül a hirdetőre, már megindulnak a találgatások: mennyi jut fejenként, idén mivel bővül a töltelék kínálat? Szerencsénkre mindig van önkéntes, aki 4-5 évig a team tagja és mindig sikerül új diákokat találnunk a végzősök helyére, akik hamar belejönnek a „szakmába”. 120-150 adagos recepttel dolgozunk már régóta, amit mindig finomítani kell. Hol híg, hol sűrű a massza. Ekkora mennyiségnél az anyukák is tanácstalanok. A sütéshez az eszközöket Fazekas Tibor és Szakály Ferenc nevelőtanárok hozzák. Miután megvettük a hozzá valókat, a team kétfelé oszlik, mert két nagy edényben kezdődik a keverés a két robotgéppel. Közben a tanórai szünetekben bekukkantanak a kollégisták. Mire lesz kész? Sok lesz? Nutellás is? A csapat közben befejezi az első megmérettetést, mert a massza összeállt.  Jön a sütés, aztán a puding próbája az evés.  Persze hogy leragad az első négy darab, mintha négyen lennénk. Ugye nem véletlen? De se baj hamar elfogy, mert eltűntetik a fiúk. Egy szuper vastag is készült, szinte lángos mondja az egyik mester. Majd a Pencz Kevinnek adjuk! Először egy, majd később már három palacsintasütővel megy az üzem. Majd potyadozni kezdenek az éhes koleszosok. Kettő darab per fővel számolunk, ezért mindenki nagy bánatára csak egyet vihet először. Közben a fiúk már átlépték az édesanyák szintjét, mert repkednek a levegőben a palacsinták. Van, aki mindkét kezével is tud reptetni. Már többet sütünk, mint amennyien várnak. Jönnek a másodikért, harmadikért és valaki az ötödikért. Sokan lódítanak közben: elviszem a másodikat a társamnak. Persze. A töltelék: fahéjas cukros, kakaós, lekváros, kakaó krémes, mogyorós. Túrós van? Ha hozol. Na melyik fogyott el először? A mogyorós, ami olyan, mint a Nutella, sőt jobb is. Az utolsó darabokat a team magának sütötte, persze reptetett stílussal, amit a fotó is bizonyít. Aztán a mosogatás közben mindenki már a következő palacsintás estről beszélt. Mert koleszosnak lenni jó.

Beszámoló: Szakály Ferenc Kollégiumvezető

Öveges fizikai kísérletező verseny

Az Öveges fizikai kísérletező versenyt a tantárgy tanórán kívüli népszerűsítése miatt szervezzük meg hagyományainknak megfelelően, minden tanévben. Idén 18 diák nevezett, aki 2 fős csapatokban érdekesebbnél érdekesebb, főként mechanika és elektromosság témájú kísérletet mutattak be, egyszerű, hétköznapi eszközökkel.

Tovább olvasom

Közszolgálati ügyintéző gyakornokaink a Kormányhivatal intézményeiben

Ettől a tanévtől kezdték meg OKJ-s képzésüket a leendő közszolgálati ügyintéző tanulóink. A diákok heti 2 tanítási napon külső gyakorlati helyszínen teljesítik szakmai gyakorlatukat a Kormányhivatal által működtetett járási hivatalokban, kormányablakokban és szakigazgatási szerveknél. Gyakornokaink “élesben”, a napi feladatköröknek megfelelően végzik feladataikat mentoraik segítségével.

Csapatépítés a 9. évfolyam számára

A rendkívüli helyzet miatt ebben a tanévben elmaradnak a gólyaavatók, az évfolyam szintű csapatépítő játékok. A 9. évfolyamosoknak így osztály szinten szerveztük meg az “összeszoktató” közösségi programot, a gyöngyösfalui Holdfényligetben. Az időjárás is kegyeibe fogadta a diákokat, hamisítatlan késő nyári időjárásban tölthették a napot. A jó hangulat pedig garantált volt.

Savariás képviselheti hazánkat a Szakmák Világbajnokságán

A Szakmák Világbajnokságán Sanghajban “savariás” diákunk képviselheti Magyarországot autós szakterületen Ölbei Zsolt személyében. Bár a tavaszi szakmai versenyek elmaradtak, augusztus közepén megrendezték az országos előválogatót, ahol az elméleti és több fordulós gyakorlati megmérettetésen országosan Zsolt bizonyult a legjobbnak.

Tovább olvasom

Elkezdődött a tanév

Az időjárás és a rendkívüli helyzet miatt a hagyományos, “nagy” tanévnyitó ugyan elmaradt, fél év szünet után lelkesen és jó hangulatban megkezdtük a tanévet. Az iskola felújítási projekt is lassan finisbe ér. 22 osztállyal indultunk, köztük 4 kilencedikes és 5 érettségi utáni OKJ-s osztály.

Tovább olvasom

Háromszor is nyert Holczmüller Bence

2020. február 22-én a Szlovák Open nemzetközi kick-box versenyen lépett tatamira két versenyzőjük, mindketten 3 szabályrendszerben mérettették meg magukat. 460 induló összesen 826 nevezést adott le 12 országból, így igencsak szép eredménynek számít, hogy az Agro.bio Classic Kick-Box Club az összesített éremtáblázat 15. helyét foglalhatta el.

Tovább olvasom

Szalagot kaptak végzőseink

5 végzős osztályunkban 119 tanulónk kapott szalagot. Szalagavató ünnepélyünket 2020. február 15-én tartottuk az Arena Savariában.  A színvonalas ünnepi műsor Meruczáné Fülöp Zsanett és Zentai Ágnes tanárnőket dicséri. Ezt az osztályok vidám, táncos, zenés műsorai követték. Aztán tánc, tombola, jókedv. A zenéről DJ Szunyog gondoskodott.

Tovább olvasom

Motivációs tréninget tartott Király Gábor

A 11.A és 11.E osztályokban motivációs órát tartott Király Gábor, a legendás futball kapus. Saját életét, élményeit felhasználva mesélt a diákoknak a kitartásról, az akaratról, az alázatról és természetesen a sikerekről, kudarcokról, valamint azok feldolgozásáról. Természetesen nem maradhatott el a kötelező autogram osztás és közös fotózkodás sem.