Rendészeti technikus/Közszolgálati technikus

Ismered a magyarországi fegyveres szervek történetét? Szeretnéd fejleszteni a fizikai erőnlétedet? Érdekelnek az önvédelmi technikák? Tudod melyek a személy és vagyonvédelem alapelvei? Értesz a polgári- és a büntető joghoz? Tudod mi a különbség a kriminalisztika és a kriminológia között? Tudsz útbaigazítani és segítséget nyújtani? És ezt idegen nyelven? Képesnek érzed magad egy katasztrófavédelmi gyakorlatban a jó szereplésre? Tudsz tájékozódni terepen térképpel és iránytűvel?

Ha a fentiek közül akár csak egy kérdésre is nemmel válaszolsz, akkor itt a helyed, gyere a Savaria közszolgálati ügyintéző képzésére!

A pályaválasztás előtt álló fiatalok egyre jelentősebb köre gondolkodik el azon, hogy valamely rendvédelmi szerv hivatásos állományába lépve kezdje el életpályáját.

A fegyveres testületek és vagyonvédelmi képzés tantárgyat már az ország több mint hetven középiskolájában tanítják. A képzés célja a rendészeti pálya iránt érdeklődő tanulóknak olyan speciális ismeretek nyújtása, amelyekkel pályaválasztásuk megalapozottá, felkészülésük célirányossá válhat.

A képzésben résztvevő tanulók 4 évfolyamos tanulmányaik alatt megismerik a főbb rendészeti fogalmakat; a BM alá tartozó rendészeti szervek feladatrendszerét, szervezetét, erőit, eszközeit; képessé válnak véleményt alkotni, azokat érvekkel és mindennapi életből vett példákkal alátámasztani; felismerik a tanult szabálysértési és bűncselekményi tényállásokat; előadásmódjuk a szakmai elvárásoknak megfelelően határozottá, meggyőzővé válik.
A hivatásos szolgálati viszony létesítése számos követelmény együttes teljesülését feltételezi. Ezek nem szubjektív megszorítások, hanem mindenki számára előre megismerhető tények, információk. Számos jogszabály tartalmaz előírásokat arra nézve, hogy a jelölteknek milyen tulajdonsággal kell rendelkezniük ahhoz, hogy jó eséllyel pályázzanak.

Továbbtanulási lehetőség érettségi után a rendészeti szakközépiskolákban (Körmend, Adyliget, Miskolc, Szeged), melyet már 1,5 év alatt elvégezhetsz, vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lehetséges. A felvételi pontszámba a kötelező szakmai érettségi tantárgyból szerzett osztályzat, illetve a közép vagy emelt szinten tett érettségi eredményei is beleszámítanak. Természetesen bármelyik másik felsőoktatási intézmény is szerepelhet céljaid között. A sikeres felvételhez szükséged lesz egy “alkalmas” minősítésű orvosi igazolásra, amit a háziorvosod állíthat ki.

Iskolánkban a szakmai tárgyak oktatását pedagógiai gyakorlattal rendelkező rendőrtisztek végzik. A képzéshez nagy érdeklődésre számot tartó, évenként megrendezésre kerülő országos verseny (egyéni és csapat) is kapcsolódik. Ha a legjobbak közé tartozol, akkor aktívan részt vehetsz ezeken.

A szakmai érettségi illetve a sikeres fizikai, pszichológiai és egészségügyi felvételi után lehet a Belügyminisztérium által fenntartott rendészeti középiskolába jelentkezni, ahol egy és fél év alatt rendőr szakképesítés szerezhető.