Gépjármű mechatronikai technikus

Ha az autót nemcsak vezetni, formáját, erejét és komfortját nemcsak csodálni akarod, hanem műszakilag érteni, javítani és szervizelni is szeretnéd, akkor szeretettel várunk a Savariába. Itt megtudhatod, mi is az ABS, ASR, ESP, ESR!

Ha szereted az autókat, jó a kézügyességed, szeretsz bütykölni és még pénzt is keresnél vele, itt a helyed! Értsd meg, hogy működik a motor, milyen alkatrészekből áll össze egy autó, hogyan működik és hogyan érdemes javítani. Mi mindent megtanítunk Neked, amit erről a szakmáról tudni érdemes, jóval a vizsga követelményein túl is!

Az autóval már a szakmai alapozó képzés során is találkoztok. A 4. év érettségivel zárul, amely kötelező szakmai érettségi vizsgatárgyat is tartalmaz. Ezután lehet felsőoktatási intézményekbe jelentkezni. Akik nálunk maradnak, azok +1 év elvégzése után autószerelő vagy autóelektronikai műszerész szakmát, ezt követően +1 év elvégzése után technikusi végzettséget szerezhetnek. Az autóval kapcsolatos ismeretek, készségek természetesen a szakmai évfolyamokon válnak teljessé.

Tanműhelyünk kiváló felszereltsége biztosítja a műhelyfoglalkozások, szakmai gyakorlatok korszerű feltételeit. A legmodernebb eszközökkel és műszerekkel dolgozunk, a korszerű mechanikai, gépészeti, mechatronikai eszközöktől a számítógép vezérlésű Lito Didakt Oktatópadokon át egészen a számítógépes diagnosztikáig.

A szakmaválasztás előtt álló fiatalok számára legfontosabb kérdés, hogy a választott szakma iránt az érdeklődés évek múlásával erősödik vagy éppen csökken, megszűnik és azon a területen dolgozva lehet-e egzisztenciát teremteni, családot eltartani.

A gazdasági válság ugyan csökkentette a szervizek munkáját, mivel az eladott autók mennyisége csökkent, de új lehetőségeket is hozott magával.

Az autószerelő és az autóelektronikai műszerész szakma egyike azon szakmáknak, amely az utóbbi években a legintenzívebben fejlődött a környezetvédelem és az energiaválság miatt. Ezt a fejlődést csak fokozta a számítástechnika kiterjedt alkalmazása a gépjárművek villamos hálózatán belül.

A számítógép vagy a tesztműszer előtt ülve az autódiagnoszta megkeresi a hibát, a vezérlőegység memóriájából törli azokat, kódol stb. Az érdeklődését az autó iránt tehát a végzett szakember nem vesztheti el. A másik véglet inkább előfordulhat, hogy túlzottan leköti és függő lesz tőle.

A járműipar már most, de a jövőben még inkább a mechanikához, az elektronikához, a számítógépekhez és azok javításához értő szakembereket keres, azt kellően meg is fizetik, de vállalkozóként is jó kereseti lehetőséget biztosít. Ezt az összetett tudást a jármű-és járműalkatrész-gyártás területén is jól hasznosíthatod!