Palacsintás est a koliban

A Hollán Kollégium programjait sok más kollégium megirigyelhetné. Hogy miért is? Mert itt nagyon aktívak a diákok, nevelőtanárok és jól működik a DÖK is. Ahogy beköszönt az ősz és  sötétedik, beindulnak a házibajnokságok: darts, csocsó, FIFA, biliárd, póker, kosár, foci, pingpong, activity.

Idén ez a színes program  bővül egy halloween tökfaragó versennyel és egy süteményes nappal. De azért a legnépszerűbb mindig a kuriózumnak számító palacsintás est. Amint kikerül a hirdetőre, már megindulnak a találgatások: mennyi jut fejenként, idén mivel bővül a töltelék kínálat? Szerencsénkre mindig van önkéntes, aki 4-5 évig a team tagja és mindig sikerül új diákokat találnunk a végzősök helyére, akik hamar belejönnek a „szakmába”. 120-150 adagos recepttel dolgozunk már régóta, amit mindig finomítani kell. Hol híg, hol sűrű a massza. Ekkora mennyiségnél az anyukák is tanácstalanok.

A sütéshez az eszközöket Fazekas Tibor és Szakály Ferenc nevelőtanárok hozzák. Miután megvettük a hozzá valókat, a team kétfelé oszlik, mert két nagy edényben kezdődik a keverés a két robotgéppel. Közben a tanórai szünetekben bekukkantanak a kollégisták. Mire lesz kész? Sok lesz? Nutellás is? A csapat közben befejezi az első megmérettetést, mert a massza összeállt.  Jön a sütés, aztán a puding próbája az evés.  Persze hogy leragad az első négy darab, mintha négyen lennénk. Ugye nem véletlen? De se baj hamar elfogy, mert eltűntetik a fiúk.

Egy szuper vastag is készült, szinte lángos mondja az egyik mester. Majd a Pencz Kevinnek adjuk! Először egy, majd később már három palacsintasütővel megy az üzem. Majd potyadozni kezdenek az éhes koleszosok. Kettő darab per fővel számolunk, ezért mindenki nagy bánatára csak egyet vihet először. Közben a fiúk már átlépték az édesanyák szintjét, mert repkednek a levegőben a palacsinták. Van, aki mindkét kezével is tud reptetni. Már többet sütünk, mint amennyien várnak. Jönnek a másodikért, harmadikért és valaki az ötödikért. Sokan lódítanak közben: elviszem a másodikat a társamnak. Persze.

A töltelék: fahéjas cukros, kakaós, lekváros, kakaó krémes, mogyorós. Túrós van? Ha hozol. Na melyik fogyott el először? A mogyorós, ami olyan, mint a Nutella, sőt jobb is. Az utolsó darabokat a team magának sütötte, persze reptetett stílussal, amit a fotó is bizonyít. Aztán a mosogatás közben mindenki már a következő palacsintás estről beszélt. Mert koleszosnak lenni jó.

Beszámoló: Szakály Ferenc Kollégiumvezető


Képgaléria