SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203062/016 | 9700 Szombathely, Hadnagy utca 1.

Intézmény logo

Vas Vármegyei SZC Savaria Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Hírek

2021. okt. 29.


Savaria Admin

    Lengyel út

    A Waclaw Felczak Alapítvány által 2021. nyarán kiírt pályázatot megnyerve jutottunk el ismét Lengyelországba. A 2021. október 26-29. között tervezett utazás alapvető célja bydgoszczi partneriskolánk meglátogatása volt.

    Lengyel út

    A résztvevők száma korlátozott volt: 20 diák és 3 kísérő vehetett részt az utazáson. A 10-13. évfolyamos tanulók önként jelentkeztek az útra, jelentkezésük feltétele 2 Covid-oltás és angol nyelvtudás volt. A jelentkezési kedvet megnehezítette, hogy az időpont az őszi szünet időtartamára esett.

    2021. október 26-án reggel gyülekeztünk az iskola előtt és fél 8-kor indultunk busszal Szlovákián és Csehországon keresztül a lengyelországi Bydgoszczba. Útközben 3 pihenőt tartva, zavartalan utazás után este negyed 9-re érkeztünk meg. Szállásunk az Atmoszféra Hotelben került foglalásra: 11 kétágyas, illetve 3 egyágyas szoba állt rendelkezésünkre. A szobák szétosztása és elfoglalása után szállásunkon ízletes melegvacsorával fogadtak bennünket.

    A 2. napot reggel 8-kor reggelivel indítottuk. A program szerint 9 órakor már vártak ránk a Műszaki Technikumban (Zespołu Szkół Elektronicznych). Elhelyezkedését tekintve szállodánk jó választásnak bizonyult, hisz mind az iskolához, mind a belvároshoz közel volt. Így a reggeli után gyalog indultunk el az iskola „feltérképezésére”. Odaérkezve kedves gesztusként az eddigi közös programokról készült fotóösszeállítás fogadott bennünket. Az igazgató úr köszöntése után a szinte mindannyiunk által ismert Katarzina és diákjai vezetésével megkezdődött iskolai programunk. Először egy angolul nagyon jól beszélő lengyel diák tartott érdekes prezentációt az iskola történetéről illetve jelenéről, képzéseikről, valamint jövőbeli terveikről.

    Ezután bejártuk az iskolát: különböző tanórákra és gyakorlati helyszínekre, laborokba tekinthettünk be. Részt vettünk online tanórán is, hisz ott tartózkodásunk idején a mintegy 1000 fős iskola 10 osztálya karanténban volt.

    A program következő állomásaként az iskolai rádió készített interjút a magyar diákokkal. Az ezt követő kávészünet után a Rubik-kocka kirakó versenyen mérhettük össze tudásunkat. A lengyelek meghökkentő gyorsasággal, néhány másodperc alatt végeztek a feladattal, a mieink azonban nem remekeltek. A végén természetesen mindenki édességcsomagot kapott jutalmul.

    A délelőtti program után lengyel barátaink 1 órakor láttak vendégül bennünket az iskola éttermében. Az ebéden a diákok újra köszöntöttek minket, és igazgató úr is megtisztelte a tanári asztalt jelenlétével.

    A lelkes lengyel fiatalok felajánlották, hogy a fél 5-kor kezdődő kollégiumi program kezdetéig városnézésre viszik tanulóinkat. Természetesen örültünk a lehetőségnek, hisz azt tapasztaltuk, hogy szinte mindenki aktívan részt vesz az angol nyelven folyó kommunikációban, és a gyerekek gyorsan építenek ki kapcsolatot illetve ismerkednek egymással.

    Fél 5-kor találkoztunk ismét a kollégisták által szervezett programon, az iskola épületében. Először szóló-, és duetténekléssel leptek meg bennünket, majd egy saját szerzeményt adtak elő tanárnőjükkel együtt.

    Ezt követte a közös activityzés. 5 vegyes csapat küzdött meg egymással a 2 órán át tartó játék során. Büszkén figyeltük magyar tanulóinkat, akik angoltudásukat kamatoztatva nagyon talpraesetten és ügyesen álltak ki, helyenként ugyan lámpalázzal küszködve, és magyarázták el csapattársaiknak a kitalálandó fogalmat. A lengyel vendégszeretet újabb bizonyítékaként erről a programról is édességcsomagokkal távoztunk.

    Szállásunkon 19 órakor közösen vacsoráztunk, majd az 1. emeleten levő „társalgó” részen az érdeklődő diákokkal tanári triónk még társasjátékozott: kártyáztunk illetve újabb activity- őrület következett.

    A 3. nap programja az Ivy-gyár látogatása volt. A reggeli után egy fél órás buszozással értük el célunkat. Kisebb nehézségek után megtaláltuk ottani kapcsolattartónkat, és kezdetét vehette a gyárlátogatás. Először egy korábban Szombathelyen dolgozó mérnök tartott nekünk ppt-s előadást, melyet Németh Nikoletta tanárnő fordított magyar nyelvre. Ezután két csoportba osztottak bennünket, és védőruhát- védőcipőt véve végigjártuk a gyárat. A kb. 2 órás gyárlátogatás után ebédeltünk, majd 1 órára újra az iskolába mentünk. Itt egy fergeteges röplabdamérkőzés következett. A jó hangulatról az iskola fúvós zenekara gondoskodott. Sajnos a mérkőzésen egyértelműen a lengyel csapat dominált, így a szervezők javaslatára a játék egy idő után inkább vegyes csapatokkal folytatódott.

    A délután hátralevő részében a lengyel és a magyar diákok újra együtt vágtak neki a városnak. A szép őszi időben megnézték a város nevezetességeit, felkeresték a magyar történelemhez kapcsolható emlékhelyeket, természetesen kihasználták a közelben található pláza nyújtotta bevásárlási lehetőségeket is. Aztán az egész délutános együttlét után bizony nehéz volt a diákok számára az elválás és a búcsúzás.

    Az utolsó nap reggel 7 órakor még megreggeliztünk, majd útnak indultunk. A hosszú, 3 pihenős utazás után este fél 8-ra értünk Szombathelyre, az iskola elé.

    A résztvevő magyar diákokkal beszélgetve egyértelműen kiderült, hogy az együtt töltött négy napban jól érezték magukat a fárasztó utazás ellenére is. Mindenki rengeteg új élménnyel és sok ismerőssel gazdagodott. A gyönyörű városra és a lengyel vendégszeretetre bizonyára jó szívvel gondolunk vissza mindannyian.

    GALÉRIA

    Lengyel út

    lengyel_ut_01-scaled.jpg
    lengyel_ut_02-scaled.jpg
    lengyel_ut_03.jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Varga Barnabás a Young Car Mechanicon

    Varga Barnabás a Young Car Mechanicon

    Varga Barnabás, 13.A osztályos tanulónk a Young Car Mechanic autószerelő versenyen rendkívül szoros küzdelemben az 5. helyezést érte el.

    2024. ápr. 14.


    Savaria Admin

    Városi Atlétikai Bajnokság

    Városi Atlétikai Bajnokság

    2024. április 9-én városi atlétikai versenyen vettek részt tanulóink. A népes mezőnyben több jó eredmény is született. A versenyen a város középiskoláinak tanulói mérték össze tudásukat.

    2024. ápr. 12.


    Horváth Emerencia

    Hagyományos fekvenyomó verseny a Hollán kollégiumban

    Hagyományos fekvenyomó verseny a Hollán kollégiumban

    2024. április 11-én rendeztük meg a kollégiumok közötti fekvenyomó bajnokságot, amelyre hat kollégium tíz versenyzője nevezett.

    2024. ápr. 11.


    Fazekas Tibor


    Partnereink

    SZC logo

    Vas Vármegyei Szakképzési Centrum


    Vas Vármegyei SZC Savaria Technikum és Kollégium

    9700 Szombathely, Hadnagy utca 1.

    Telefon: +36 94 500 260

    E-mail: savaria@savaria-szki.hu

    OM azonosító: 203062/016

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2022/000849

    Alapítás éve: 1955


    2024Vas Vármegyei SZC Savaria Technikum és Kollégium