Látogatás a Pápa Bázisrepülőtéren

Szakmai nap keretében tettek látogatást az MH Pápa Bázisrepülőtéren a Savaria Technikum és Kollégium diákjai és tanárai.
Nem mindennapi lehetőség egy katonai létesítmény életébe betekintést nyerni, hiszen nem is gondolná az ember, mennyi komoly és felelősségteljes feladatot látnak el katonáink nap mint nap.


Az MH Pápa Bázisrepülőtere Pápa város közelében található, mely jelenleg az egyetlen nyugat-magyarországi aktív katonai repülőtér. Bevezetőül ismertették a fontosabb tudnivalókat a bázissal kapcsolatban, majd a korábbi években történt infrastrukturális fejlesztésnek köszönhetően megtekinthettük a PAX Terminált, mely egy civil repülőtérhez hasonlóan, a misszióba induló, vagy onnan érkező állomány utasforgalmi ki- és beléptetésére szolgál.
Ezt követően kívülről megtekinthettük a Boeing C-17 Globemaster lll. nehézszállító repülőgépet, ami képes elszállítani egy tankot is, vagy akár 100 személyt. Raktere alkalmas a légi palettákkal való feltöltésre, melyeket ejtőernyős dobással is ki lehet juttatni a célpontra. Megtekinthettük a nyugat-magyarországi légi kutató-mentő készenléti szolgálat Mi-8-as helikopterét, mely sérült személyek mentésére van kijelölve, de légi tűzoltást is képes végezni külső rögzíthető elasztulikus tartállyal. Szerencsénk volt, hogy láthattuk a JAS-39 típusú vadászgép bejöveteli eljárásait, ami a a légiirányító szolgálat szakmai vizsgáztatásához volt szükséges. Pápán megtalálható két logisztikai alegység, egyik a Pápa Bázisrepülőtér Logisztikai Zászlóalja, amely megalapozza a légi szállítást, biztosítja a repülőgépek üzemanyaggal való feltöltését, a légi személyzet szállítását, a belföldi anyag szállításokat és a repülőtér napi életét. Másik pedig a NATO Logisztikai ügynöksége, mely a magyar lajstrom alatt működő C-17-sek repülési feladatait szervezi és tervezi.